Winnaar alk.interclub

Alkmaar- Na een paar jaar afwezigheid was er weer het Alkmaarsche Interclub dat door de AIJC wordt georganiseerd. Als AIJC kunnen wij met trots mededelen dat wij eerste en tweede zijn geworden met onze teams! IJsclub Haarlem complementeerde het podium met de derde stek.

Dit jaar was de strijd, zeker voor de AIJC, best beladen. Met de derde plek tijdens het NKclubs en het ons eigen interclub is, was de druk hoog om te winnen. De uitdagers bestonden dit jaar uit, STV Lekstreek (titelhouder NKclubs), HSC de Draai, Deventer IJsclub, IJsclub Haarlem en STG Hoorn. Onder ver van ideale omstandigheden, harde wind, een temperatuur rond de 0 graden en een gevoelstemperatuur van -7, werd er gestart aan het interclub dat voor de junioren over 500/1.000m ging en de senioren 500/1.500m. Op basis van de individuele eindklasseringen werd dan een balans opgemaakt welk team het beste had gepresteerd.

Toch heeft ieder nadeel ook zo zijn voordelen, want de zware omstandigheden zorgde regelmatig voor een zeer spannende strijd in de rit en ook voor verrassende uitslagen. Daarnaast wordt er ook een beroep gedaan op het aanpassingsvermogen van de rijders, want zo heb je wind mee en dan volle bak tegen. Iemand die daar goed mee om ging was Joeri Groot. Hij reed zijn concurrentie bij de oudste categorie, vooral op de 1.500m, op flinke achterstand. Ook Tamara Groot wist uiteindelijk het beste om te gaan met omstandigheden bij de dames en legde beslag op de eerste plek.

De junioren waren opgedeeld in twee klassementen, C en A&B. De AIJC was hier lang niet zo dominant als bij de senioren. De jongste dames/meiden (junioren C) hadden veruit de meeste moeite met de omstandigheden, maar gelukkig zorgde dat wel voor een mooie strijd. Deze werd uiteindelijk gewonnen door Noor Hettinga van Deventer IJsclub, gevolgd door Maerle Huizinga (Haarlem) en Sara Kooge (AIJC). Bij de jongens C werd, niet geheel verrassend, Yannick de Hoogd eerste, gevolgd door clubgenoot Leon Schot op plek twee en Arne ter Beek, van Deventer IJsclub, op plek drie.

Yannick en Ivar alk.interclub

Bij de dames junioren A&B was Marit Gomez Braz van IJsclub Haarlem (en baanselectie Alkmaar) de sterkste. Zij werd op de voet gevolgd door Britt van Wees (de Draai) en Iris Daman (AIJC) Ook bij de mannen junioren A&B was er pas op plek drie een AIJC’er te vinden, Stefan Schot. De eerste plek werd opgeëist door Mike van Dijk van IJsclub Haarlem en Jitse Beerling van de Draai schaatste zich tussen deze heren op plek twee.

Voor ons als AIJC was het een zeer geslaagd toernooi, in uitvoering en resultaat. Vooral het verslaan van de Lekstreek, al was het naar eigen zeggen een B-team, voelt als een kleine revanche voor het NKclubs. Dus op naar volgend jaar en hopelijk komen deze verenigingen en vele andere weer met ons de strijd aanbinden op ijsbaan de Meent!

Dank aan alle ouders en leden die zich als vrijwilligers hebben ingezet tijdens het interclub en speciale dank naar Daisy Kolk die dit toernooi weer nieuw leven heeft ingeblazen!