Medaille

Al jarenlang is Nederland één van de beste schaatslanden ter wereld. Volgens de schaatsbond kan dat alleen zo blijven als er genoeg jonge schaatsers worden getraind. Want hoe meer kinderen op schaatsen gaan, hoe groter de kans is dat er talenten worden ontdekt.

In Nederland zijn 15.000 kinderen lid bij een schaatsvereniging. In vergelijking: bij voetbalclubs zijn 580.000 kinderen ingeschreven. Een stuk meer dus. Om meer kinderen aan het schaatsen te krijgen werd zaterdag in Thialf het eerste NK clubs gereden, met junioren tussen wereldtoppers als Sven Kramer aan de start.

Meer kinderen moeten op schaatsen

Topschaatsers en trainers maken zich zorgen of er wel genoeg jonge schaatsers bijkomen. De schaatsbond wil daarom dat meer kinderen op schaatsen gaan. Het NK clubs is nieuw. Een initiatief bedacht door Sicco Janmaat. Het aantal kinderen dat sport en zich aansluit bij verenigingen loopt terug. Janmaat wil daar verandering in brengen. Grotere saamhorigheid creëren bij de clubs. ,,Je hoort in de media dat het niet goed zou gaan met het schaatsen. Dat de kijkcijfers tijdens de Olympische Spelen wel goed zijn, maar de aanwas minder is. Wij willen over twaalf jaar nog steeds kampioenen maken. Ook een Sven Kramer hebben. Alle deelnemende clubs zijn geselecteerd via een ranglijst. Er is een juniorenprogramma en een seniorenprogramma, voor elke afstand mag per geslacht een schaatser worden ingeschreven.

AIJC na juniorenraces op NK Clubs bovenaan!
AIJC had gisteren, 6 oktober een heel mooie dag tijdens het evenement NK Clubs. De Alkmaarse schaatsers kwamen individueel zeer goed mee. Na 11 ritten stond AIJC bovenaan in het klassement, een gedroomde eerste plek kwam steeds dichter bij. Bij de twaalfde rit werd de club gepasseerd door Lekstreek (Krimpen e.o.) tijdens dertiende rit bracht Maaike Koomen AIJC terug op de eerste plaats in de tussenstand.

Stand na junioren

Prachtige apotheose

Het toernooi, kende een prachtige apotheose. In de allerlaatste rit van de dag stonden ploeggenoten Roest en Kramer tegen over elkaar op de 3000 meter. Beiden reden een sterke race op het ijs van Thialf, maar uiteindelijk trok Roest aan het langste eind. STV Lekstreek won de eerste editie van het NK Clubs. De club bleef op het officieuze NK in Thialf de Hardrijders Club Heerenveen (HCH), van onder anderen Sven Kramer, en de Alkmaarsche IJsclub voor. De prestaties van, vooral de junioren van de AlkmaarscheIjsclub, bleven niet onopgemerkt.

Aanrader!
Bekijk dit interview met Jacco Fenijn!

Tijdens NK

Huldiging op de Meent

Om onze eigen toppers te bedanken voor deze geweldige prestatie werden zij na de eerste clubwedstrijd afgelopen zondag gehuldigd met een bloemmetje van Nuijens bloemen, dit leverde ook meteen een mooie teamfoto op.

Foto na NK