IMG 20191005 WA0007

Heerenveen- De Alkmaarsche IJsclub (AIJC) heeft zaterdag in Thialf de tweede editie van het NK Clubs, het Nederlands kampioenschap tussen de beste schaatsclubs van Nederland, gewonnen. De Alkmaarders werden op het podium vergezeld door de Deventer IJsclub en STG Solid Aqua.

De druk stond er flink op dit jaar. In de zomer zijn er een flink aantal (oud)selectie leden (weer) lid geworden bij de Alkmaarsche IJsclub, of hadden aangegeven hun club graag te vertegenwoordigen op het NK. De trainers van de AIJC gaven ook aan dat de druk om goed te presteren club erg hoog was binnen de club. "Je merkt toch dat de druk er wel opstaat. Normaal gesproken rijden ze alleen voor zichzelf, nu moeten ze presteren voor de club. Dan hebben ze toch wel een ander soort spanning", aldus Merkuur.

Tijdens het NK Clubs nemen de beste 14 schaatsverenigingen van Nederland het tegen elkaar op. Van elke vereniging rijdt een gemengd team van 14 schaatsers, junioren en senioren, elk één individuele afstand, variërend van 500 tot 3000 meter. De slotsom van alle tijden bepaald de eindstand. Een club mag alle leden inzetten. Dit gaf sommige clubs de luxe om wereldtoppers als Patrick Roest en Ireen Wüst in te zetten.

De junioren opende het NK en reden de 500, 1000 en 1500 meter. Voor de AIJC wisten zowel Isabel Grevelt (500 meter) en Robin Groot (1500 meter) hun afstand overtuigend te winnen.

Toen de junioren klaar waren stond HVHW uit Den Haag aan de leiding van het klassement, direct gevolgd door de AIJC. Clubgenoot Koen Verweij kon zijn club niet helpen bij de senioren; hij was met zijn ploeg op trainingskamp in Inzell. Titelverdediger STV Lekstreek volgde op de derde plaats. Zij hadden bij de senioren nog wel wereldtoppers; Patrick Roest en Hein Ottenspeer.

Bij de senioren haalde de Alkmaarsche IJsclub al snel de concurrentie in en steeg na wat stuivertje wisselen naar de eerste plaats om die vervolgens niet meer af te staan; een knappe prestatie zonder landelijk bekend namen.

De overige podiumplaatsen waren voor STG Solid Aqua uit West-Friesland en de Deventer IJsclub (met Lotte van Beek en Carlijn Achtereekte). Titelverdediger STV Lekstreek, eindigde op de vierde plaats. Hun toppers wisten echter wel al vroeg in het seizoen opvallend snelle tijden neer te zetten; Hein Otterspeer (35,04 op de 500 meter) en Patrick Roest (baanrecord op de 3000 met 3.38,17 tevens wereldrecord laaglandbanen).